Publikált: 04/10/2013 közzétette: Turizmus online.hu
» Amit a borról tudni érdemes
» Bor és Irodalom
» Gasztronómia
» Hírek a bor világából
» Koktélok borral, pezsgővel
Az Iowai Állami Egyetem kutatói azt kérték a felmérés résztvevőitől, töltsenek magunknak egy normális adag italt. Amikor a résztvevők átlátszó üvegpohárba öntöttek fehér bort, kilenc százalékkal több italt ítéltek normálisnak, mint amikor a pohárétól erősen elütő színű vörösborból kínálták őket.
Széles pohárba akaratlanul is 11,9 százalékkal többet töltöttek, mint a szabványos borospohárba - ismertette a The Daily Telegraph brit napilap a Substance Use & Misuse című szaklapban megjelent tanulmányt.
Az sem mindegy, hogy asztalon áll-e a pohár vagy kézben tartja azt a fogyasztó, utóbbi esetben ugyanis 12,2 százalékkal többet töltöttek maguknak a tesztelők.
Doug Walker, a kutatás vezetője elmondta, nem lehet tökéletesen megbízni abban, ha valaki a magának kitöltött adagok számával mondja el, mennyit ivott. A kutatás résztvevőitől azt kérték, hogy mindig ugyanannyit öntsenek magunknak, de ők egyszerűen nem vették észre, ha több került a poharukba.