MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Ászár-Neszmélyi borút

Ászár-Neszmélyi borút

Publikált: 14/09/2012

» Borutak

Az Ászár-Neszmélyi borvidék nagy múltra tekint vissza, jó hírét a magyar irodalom kiváló alkotásaiban is emlegetik. Ha azonban napjainkban ezeknek a tájaknak a borait keressük a nagy üzletláncokban, a Hilltop Neszmély kínálatán kívül alig találjuk őket. 

Ez a táj csak mostanában kezd ébredezni Csipkerózsika-álmából, hiszen hiába volt jó neve a második világháborúig: az ötvenes évektől kezdve évtizedekig nem kapta meg a borvidék státuszt és csak az utóbbi évtizedben nyerte vissza azt. Ez természetesen hatással volt a szőlészek-borászok termelési kedvére, igényességére. Pedig ez a vidék a maga 6574 hektárnyi betelepíthető szőlőtermő területével a nagyobbak közé tartozik. Kiváló löszös-vályogos talaja és a magyar átlagnál picit hűvösebb, csapadékosabb klímája a könnyű, karcsú fehérborok ideális termőhelyévé teszik.

A II. világháború előtt – az öregek emlékezete alapján – ilyen fehérbor lehetett a híres neszmélyi Szemelt rizling, amelyet különös gonddal válogattak és készítettek. (Mai fogalmaink szerint ez nagyjából a reservé kategóriának felelhetett meg.) 

A vidék koronázatlan királynője egyébként ma is az Olaszrizling: szép savaival, friss gyümölcsösségével, elegáns kesernyésségével ideális mindennapi bor. Persze azóta már egyéb fajtákat is telepítettek az egykor egyed-uralkodó Olaszrizling mellé: Sauvignon Blanc-t, Királyleánykát, Chardonnayt, Rajnai rizlinget, Cserszegi fűszerest.

Abban, hogy a borvidék az utóbbi években ismét feléledni látszik, jelentős szerepe van Kamocsay Ákos főborásznak. A Hilltop Neszmély Pincészet szép, gyümölcsös, reduktív iskolázású boraival új stílust látszik adni a vidék borarculatának.

 

Ászár-Neszmélyi borturisztikai állomások:

Gimeskő-Vin Borászat:

 
A Pilis hegység délnyugati lábánál bújik meg Kesztölc község, e festői kis település. A falu ezer éves múltja szorosan összefonódott a térség szőlőkultúrájának születésével. Előbb királyi birtok, majd az Esztergomi Prímácia tulajdonában és kezelésében, ennek legkiválóbb "mise bor" termő területe. A különleges mikroklimatikus adottságok következtében az itt termelt borok az elmúlt századok során eljutottak számos királyi udvarba, sőt a Pápa asztalára is.
Az európai országok szőlőtermését válságba taszító szőlőgyökértetű ( filoxéra ) 1875 -ben Magyarországon is megjelent. Két évtized alatt a szőlőterületek közel 50 százaléka kipusztult. Sajnos a kesztölci szőlők is erre a sorsra jutottak. Az ország szőlőinek ujjáépítése 1914 -re befejeződött, de az itteni terület kimaradt az újratelepítésből. Így sajnos feledésbe merültek az itteni borászatok.
Az 1980-as évek elején ismerték fel újból a terület adottságait, és kezdték el a szőlők telepítését, mintegy 80 hektáros területen.

Telepített fajták:

Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres, Rizling Szilváni, Zenit, Zöld Veltelíni, Kékfrankos, Cabernet Franc.


A termőre fordulást követő évtized szüreti eredményei bizonyították a kiváló adottságokat. Így ez a terület is bekapcsolódott az Ászár-Neszmélyi borvidékhez.
A helyi termelőszövetkezet átalakulásakor Gimeskövi Károly kezdett el a borászattal foglalkozni. Több régi parasztpince összevonásából született a Gimeskő - Vin borászat. Továbblépésként pedig 1999 -ben elkészült a mai, európai szintû technológiának megfelelő modern pince és palackozó üzem. A kitűnő alapanyagból, irányított erjesztéssel nagy beltartalmú, magas élvezeti értékű borok készülnek. Nemcsak gyümölcsízűek és illatosak, hanem testesek és hosszúak is.
Az Ászár-Neszmélyi borvidék fehérbort termő terület. Ennek ellenére a neszmélyi körzetben Cabernet Savignon, Cabernet Franc telepíthető, így Kesztölcön fennmaradhat, sőt fejlõdhet a vörösbortermelés.

Boraink számos versenyen szép sikereket értek el:

 

A Vadászok borversenyén 1999 -ben a Cserszegi Fûszeres Fácán kategóriában, a Cabernet Franc Vaddisznó kategóriában második helyezést ért el. A Cabernet Franc Rosé a Miklós napi rosé versenyen aranyérmes lett.
A Chardonnay -val, mely borászatunk zászlós bora több versenyt nyertünk. Az idei XXVII. Országos Borversenyen Chardonnay borunkkal aranyérmet, Szürkebarát '2000 borunkkal pedig ezüstérmet értünk el.
Látványos borkostolóval várjuk vendégeinket, ahol megismerkedhetnek borászatunkkal egy szakszerű körbevezetés alkalmával és borainkat kóstolhatják hangulatos borozó-pincénkben.
Éttermünk tavasztól hangulatos, szép nyitott terasszal és kerthelyiséggel is várja vendégeit.
Kesztölc a Pilisi -hegység egy völgykatlanjában található, a hely adottságait kihasználva lehetőség nyílik kirándulásra, lovaglásra, horgászatra, vadászatra.
Budapestről a Pilisbe illetve Esztergomba kirándulóknak ideális bortúra állomás lehet a
Gimeskő - Vin Borászat, ahol a Kétághegyi borok szépségével és éttremünk kiváló konyhájával ismerkedhetnek meg.

 

György-Villa Pincészet:


A György-Villa kövei régi korok kultúráját, szorgos vincellérek mindennapi munkájának emlékeit, építtetőjének életszeretetét tárja elénk. Budafokon egykoron a Római Birodalom határőrtornyai vigyázták ezeket az ősi szőlő- és gyümölcsligeteket. A XV. század végén a budai ferences rend kapta meg a területet, akik pincét vájtak és építettek ezen a helyen. A borvidék gazdagságát is szimbolizáló épületet 1827-ben kezdték el építeni. Ezután többször cserélt gazdát, végül egy Dóry György nevű borkereskedő 1867 karácsonyára építette át a mai formájára, ajándékul barátnőjének. Az 1872-ben egyesült főváros óriási terjeszkedésnek indult, melynek áldozatává váltak az egykoron Budafokon virágzó szőlőültetvények. 1986-ban került sor az épület és a park teljes felújítására. A több száz éves borászati hagyományokkal rendelkező, egyben bormúzeumként is szolgáló budafoki György-Villa pincéjében érlelődnek a cég gasztronómiai borcsaládjai, a György-Villa Selection különös gonddal válogatott és kezelt borai. A György-Villa borkülönlegességei a fehérborairól ismert Etyek-budai borvidékről és a vörösborairól méltán híres Villányi borvidékről számaznak. A György-Villa válogatás szép fajtajelleges boraival a gasztronómia egyik legkedveltebb borcsaládja. A festői környezetű György-Villában bormúzeum található, ezenkívül sorozatos rendezvények, művészeti estek és borászati előadások kerülnek megrendezésre. A cég gasztronómiai borcsaládjának örök otthont és nevet adó épület szeretettel várja a jó bor és a kultúra barátait.

 

Hilltop Neszmély:


 A reneszánszát élő Ászár-Neszmélyi Borvidéken – Komárom és Esztergom között félúton -található Neszmélyi Borászatunk, melyet a Melegeshegy régi és új telepítésű, fantasztikus tájolású, Dunára néző szőlőültetvényei ölelnek körbe. Talán ez az egyetlen pont az országokat átszelő Duna mentén, ahonnan a folyó mintegy 30 km hosszan egybefüggűen látható.

A Vállalkozást 1990-ben alapította Keresztury Éva, Török Imre, Storcz Judit és Kamocsay Ákos. Ma is ők alkotják a Hilltop Neszmély Zrt. management-jét, együtt dolgozva a már majd 100 fősre bővült munkatársi gárdával.

A Borászat az ősi bortermelő hagyományokat a legkorszerűbb technológiával ötvözi. A Melegeshegy tetején álló modern borászatban Kamocsay Ákos főborász és borásztársa, Dezsényi Ágnes irányítása alatt születnek a Hilltopra közismerten jellemző üde, gyümölcsízű, zamatos fehérborok, míg a császári borászatban a testes, továbbérlelésre alakalmas vörösborok készülnek.
A választék igazán vonzó. Esztendőnként több mint ötvenféle bort készítünk, garantált minőségben, fejlett technológiával. Borkóstolóinkon bárki meggyőződhet erről!

 

Értékelés