MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Cserszegi Fűszeres nemzetközi borút

Cserszegi Fűszeres nemzetközi borút

Publikált: 14/09/2012

» Borutak

A 2003-ban alakult első magyarországi tematikus borút egyesület a Georgikon Karon nemesített fajták termelőinek összefogásával jött létre. A közel félszáz tagot számláló szervezet alapítói elsődlegesen a Balaton régióban találhatóak, ahol 15 minősített pincében lehet kóstolni az új nemesítésű fajták borait.A Cserszegi fűszeres borával világhírt szerző Hilltop Neszmély Zrt. mellett az örökös tiszteletbeli elnök, Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szülőházában borászkodó Jásdi István (http://www.jasdipince.hu/) és a középiskola, ahol az országosan ismert szakember tanult, a Széchenyi Ferenc Szakképző kiváló minőségű Keszthelyen nemesített fajtáinak boraival biztosítja a történelmi hátteret és mutat példát. A Mátraalján, Pécs környékén és természetesen az alföldön több neves családi pincészet (Frittmann Testvérek Kft., Kökény és Fia), illetve az Öregbaglas Kft. (http://www.oregbaglas.hu/) Kéthelyről, és a Feind Borház Balatonfőkajárról, valamint a Németh Borház Keszthelyről szintén a népes tagság közé tartozik. A térségbe érkező vendégeiket Cserszegtomajon, a Festetics Pincében méltó körülmények között várják. A világ különböző borvidékein és a környező országokban elkezdődött a hungarikumok termelőinek összefogása. Európai követnek a Bécsben élő magyar udvari tanácsost, a borászat elismert szaktekintélyét, Barna Józsefet választották.

Fő tevékenységük az érdekvédelem, valamint oktatási és rendezvényszervezői tevékenység. 2004-ben május 1-jén rendezték a IX. Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny eredményhirdetését. Az EU csatlakozáshoz kapcsolódó rendezvénysorozatukat „Hungarikumokkal KOCCINTSUNK EURÓPÁRA!” címen szervezték Keszthelyen. Az április 27. - május 2.-ig tartó rendezvényük a borkultúra terjesztése jegyében zajlott. Elsősorban a fiatal magyar fogyasztókat szólítják meg. Játékos formában (bortotó, borfelismerési bajnokság, bor szalon) és előadásokon keresztül ismertetik meg a jövő minőségi fogyasztóival a borfogyasztási szokásokat.

Fajtabemutatókat tartanak, a borfesztiválokon közösen jelennek meg minőségi boraikkal. A kereskedelemi borok versenyét, a „Luca Napi Georgikon Borválogatás”-t december 13-án rendezik, és újabb egy évre védjeggyel látják el a díjazott borokat.

Cserszegi fűszeres nemzetközi borturisztikai állomások: 

 

Bacchus Étterem és Pinceszövetkezet

Feind Borház

Festetics Pince és Nyugat-Balaton Várszínház

Heller Pince

Koczor Pince

Öregbaglas Szőlőbirtok Rt.

Pannónia Borház

Papp Pincészet és Vendéglő

Rádi Borozó

Széchenyi Ferenc Kertészeti Szakképző

Széchenyi Pince Bor és Rendezvényház

Szent Anna Borház

Szent György Pince

Értékelés