MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Velence-tavi borút

Velence-tavi borút

Publikált: 14/09/2012 közzétette: www.velenceiborterseg.hu

» Borutak

Velencei-tó Környéki Borút Egyesület :

Az utóbbi évtizedekben az Európai Unió célprogramjainak támogatásával borutak széles családja szerveződött meg a tagországok borvidékein. Magyarországi borturizmusról a 90-es évek közepétől beszélhetünk, mára már szinte valamennyi borvidékünkön működik borút egyesület. A Velence környéki szőlősgazdák kezdeményezésére 2001-ben megalakult a Velencei-tó Környéki Borút Egyesület.

A borútnál a program vázát a szőlő- és a borkultúra helyi megjelenési formái adják, kezdve a szőlőskertektől, a pincéken, a palackozókon át, a gasztronómiai létesítményekig. A látogatók a kijelölt útvonalon végighaladva megismerhetik a helyi termék előállításának fázisait, megkóstolják a borokat, megismerkednek a történeti és kulturális háttérrel. A kapcsolódó rendezvényeken – szüret, borfesztivál, borárverés, borrendi avatás és ceremónia – részesei lehetnek a helyi mítosz, a hagyományok továbbélésének. A program gerincére a szállásadás, az aktív kikapcsolódás és ellátás adott vidékre jellemző formái fűződnek fel, így téve teljessé a kínálatot.

A borút széleskörű szolgáltatásokat nyújt borkóstolókkal, kényelmes szálláhelyekkel, érdekes látnivalókkal és hangulatos pincefogadókkal, vendéglőkkel. Városvezetők, szőlő-bortermelő gazdák, szakemberek közös összefogással törekednek arra, hogy a Velencei-tó és térsége kulturális, történelmi és természeti öröksége mellett boráról és gasztronómiájáról is híressé váljon. A borúton barangoló természeti, műemléki látnivalókban gazdag településekkel ismerkedhet. A környék további változatos turisztikai programokat nyújt az egész család számára, így például: gyalogtúra, lovaglás, horgászat, vadászat, strandolási lehetőség.

 

A Borút tagjai:

Pincészetek:

Csóbor Pincészet

Fekete Pincészet

Hegedűs Pincészet

Lics Pincészet

Mayláth Pincészet

Végh Pincészet

Borkóstoltatók:

Csutora Étterem

Kucsera Péter

Bence-hegyi Borkert

Mati Károly

Törzsök Tibor

Támogatók:

Gárdony önkormányzata

Nadap önkormányzata

Pákozd önkormányzata

Velence önkormányzata

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari SzakképzőIskola és Kollégium

Értékelés